Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Manhattan

Manhattanin betoniviidakko ei ole aivan kenelle tahansa oivallinen asuinalue. Jatkuvat ruuhkat ja ihmisten valtava määrä saattavat saada jopa vakioasukin pään sekaisin, joten tällä saarella asuminen antaa helposti oman määränsä hankaluuksia ihmisille. Toki on eri asia, jos on tottunut menoon ja meininkiin, eikä loputon ihmisten kanssa interaktio haittaa. Harvemmin Manhattanilla tapaa tällaisia ihmisiä — jokaisella on omat mieltymyksensä ja epämieltymyksensä vilkkaassa kaupungissa elämisen suhteen.

Maantieteellisesti selitettynä Manhattan on New Yorkin alkuperäisin osa, jossa sijaitsee maailman suurin pilvenpiirtäjien keskittymä, runsaasti erilaisia kulttuurilaitoksia ja muita kestäviä kiinnostuksen kohteita. Jopa New Yorkin muiden kaupunginosien asukkaille Manhattan on "kaupunki"; metropolin hallinnon, liike-elämän ja talouden keskus ja sen maineen perusta.

Suurin turistikohde Manhattanilla on Central Park, joka on 340 hehtaarin laajuinen puistoalue, joka suunniteltiin 1800-luvun puolivälissä kaupungin "keuhkoiksi". Se sisältää lukuisia viheralueita ja lampia, sekä ajanviettopaikkoja vierailijoilleen. Yksi suosituista vierailijoille tarkoitetuista vierailupaikoista on eläintarha, Central Park Zoo. Central Park on muodoltaan suorakulmainen, sitä rajaavat idässä Fifth Avenue, lännessä Eighth Avenue sekä etelässä ja pohjoisessa 59. ja 110. katu.

Manhattan on tunnettu jyrkästä kahtiajaosta rikkaan ja köyhän väestönosan välillä. Park Avenuen ja Upper East Siden elegantit hienostoalueet vaihtuvat äkkiä pohjoisessa Harlemin vilkkaisiin katuihin ja etelässä Lower East Siden ja Greenwich Villagen boheemiin tungokseen. Kahtiajako on peräisin 1800-luvun kaupungista, jossa teollisuusmiljonäärit elivät ylellisesti loistoasunnoissaan, kaukana siirtolaisjoukoista.

Vaikka väestön sijoittuminen alueellisesti on selkeästi arvollisesti jakautunutta, ihmisten erilaisuus alueesta riippuen ei tavallisia asukkaita hetkauta. Ihmisiä näkee kaduilla jatkuvasti sen verran, että harvemmin kukaan takertuu tuomitsemaan ketään vaatetuksen tai rodun perusteella. Tähän vastapainoksi on kuitenkin sellaisiakin ihmisiä, jotka tahtovat saada sanomansa läpi hinnalla millä hyvänsä, ja lähtevät hyvinkin helposti pätemään ensimmäiselle joukosta erottuvalle.

Myös osa Manhattanin kuuluisuuksia on Rockefeller Center, rakennuskokonaisuus, joka käsittää yhteensä 14 pilvenpiirtäjää. Rockefellerien suku rakensi rakennukset vuosien 1932–1939 aikana. Rockefeller Centeriä hallitsee 70-kerroksinen GE Building, jossa sijaitsee NBC-televisioyhtiön pääkonttori, ja siihen kuuluu myös muun muassa Radio City Music Hall -teatteri.

Ulkona turistikeskuksista kuten Rockefeller Centerin tapaisista, kuuluisista alueista, kujat saattavat olla hyvin tyhjiä ja jopa pelottavia. Rikollisuus tällaisilla alueilla onkin suurta, ja usein huomaamatonta. Pahoinpitelyt eivät ole harvinaisia, samoin katoamiset. Manhattanin asukkaat kuitenkin tietävät liikkumatta pimeillä, huonon maineen alueiden kujilla yömyöhään. Usein rikosten kohteiksi joutuvatkin turistit tai alkoholipäissään kotiin pyrkivät metropolilaiset.

Park Avenue on tunnettu katu puistomaisesta tyylistään ja rennosta olemuksestaan. Se on pohjois-etelä-suuntainen tie, joka ulottuu etelästä Manhattanilta pohjoiseen Bronxiin. Park Avenue tunnettiin kokonaisuudessaan ennen 1860-lukua neljäntenä avenuena (engl. Fourth Avenue), ja tämä nimitys on yhä nykyäänkin käytössä Etelä-Manhattanilla 14th Street -kadun eteläpuolella.

Lähteenä septic & Wikipedia. Kuvat CC0-lisenssillä.

 

 

©2019 connections - suntuubi.com